• Lorem ipsum

Hoe vaak en op hoeveel graden je pyjama wassen?

8 Jun 2021
door Gastblogger

Pyjama’s wassen? Al je vragen beantwoord.

Al je vragen over het wassen van je nachtmode vind je hier. Lees verder voor het juiste advies.

Hoe vaak was je je pyjama?

Pyjama´s behoren tot de categorie kledingstukken waarvan niemand precies lijkt te weten hoe vaak deze in de was moeten. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen hun pyjama gemiddeld twee weken lang dragen voordat ze hem in de was gooien. Het argument hierbij luidt dat een pyjama toch alleen ´s nachts gedragen wordt. Daarbij wordt hij vaak ook nog eens vlak na het douchen aangetrokken. Is eens in de twee weken van pyjama wisselen hygiënisch, of kun je toch beter wat vaker je nachthemd in de was gooien? 

Het antwoord op deze vraag is een volmondig nee. Volgens experts moet je namelijk elke drie tot vier dagen je pyjama in de was gooien. De reden hiervoor? Heel veel bacteriën! Dit komt doordat je ’s nachts veel dode huidcellen loslaat en ook nog eens veel zweet. Hoe langer je het wassen van je nachtkleding dus uitstelt, hoe meer bacteriën zich over jouw huid verspreiden.

In de zomer is het aan te raden om je pyjama nog vaker te wassen: Zeker eens in de twee tot drie dagen. Ook al draag je dan een shortama en is de stof van je pyjama dus minder groot en dik; je zweet alsnog meer dan in de winter. Meer zweet betekent meer bacteriën, en dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

Hoeveel pyjama's heb je dan nodig? Het is dus verstandig om meerdere pyjama setjes in huis te hebben zodat je vaak kunt wisselen van pyjama wanneer de andere pyjama op de was stapel ligt. Ook worden pyjama's en nachthemden steeds meer hip en trendy. Elk seizoen komen er genoeg leuke printjes en dessins voorbij om je collectie mee uit te breiden .

Op hoeveel graden was je je pyjama?

Voordat je je pyjama gaat wassen bekijk je altijd het label aan de binnenkant van je nachthemd. Hierop staat precies aangegeven op hoeveel graden je pyjama gewassen moet worden. Over het algemeen geldt de regel dat het altijd belangrijk is om pyjama’s van een katoenen kwaliteit te wassen op een temperatuur van 40 graden. Bij een hogere temperatuur loop je namelijk het risico dat je katoenen pyjama gaat krimpen. Wil je weinig risico lopen? Dan kun je je nachtkleding ook gewoon wassen op 30 graden. Op deze temperatuur krijg je je pyjama met wasmiddel ook makkelijk schoon. Op een lagere temperatuur houdt je je nachtkleding ook langer mooi.

Zorg er wel voor dat  je je nachthemd of pyjama bij het wassen binnenste buiten keert en met gelijke kleuren in de wasmachine stopt om vermenging van de kleuren te voorkomen.

Nachtkleding met opgedrukte prints, kleine strass-steentjes of lovertjes moet je met nog meer extra zorg behandelen. Het is hierbij is extra belangrijk om de kleding binnenste buiten te wassen. Deze nachtmode mag je nooit in de droger stoppen. Wanneer je je nachtkleding strijkt, dan moet je hierbij ook extra voorzichtig zijn. 

Mag je pyjama in de droger?

Ook het antwoord op deze vraag is te vinden in het label van je nachtkleding. Toch heb je, ook als de pyjama volgens het label in de droger mag, altijd een verhoogde kans op een lichte krimp van het kledingstuk wanneer je deze in de droger gooit. Wanneer je tijd hebt is het dus altijd verstandiger om je nachtkleding te laten drogen aan de waslijn. Hierdoor blijft je pyjama, nachthemd of shortama ook langer mooi.

Veel pyjama's zijn gemaakt van gekamd katoen. Bij gekamd katoen worden de garens eerst gekamd voor het spinnen waardoor de stof zachter en mooier wordt. Ook komen er minder onzuiverheden voor. Dit zorgt er ook voor dat na meerdere keren wassen van het product er geen pluisjes ontstaan op de stof. Wanneer je je nachtkleding in de droger stopt. Kan de hitte van drogen kan het katoen aantasten met krimpen als gevolg.

Klik hier om onze gehele collectie nachtkleding voor dames en heren te bekijken.

Heb je vragen of aanmerkingen? Laat gerust een reactie achter.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »