• Lorem ipsum

Wat is de beste stof voor een dekbedovertrek?

2 Apr 2023
door Rianne Veldman

Welke stof kies jij voor je dekbedovertrek?

Dekbedovertrekken, het is moeilijk kiezen uit zoveel verschillende prints. Je kunt het jezelf makkelijker maken door eerst te kijken welke kwaliteit en van welke stof je dekbedovertrek moet zijn. Er zijn namelijk dekbedovertrekken in veel verschillende stoffen. We gaan je vertellen welke stoffen er zijn en wat de voordelen van deze stoffen zijn. Zo weet jij waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je nieuwe favoriete dekbedovertrek! 

De verschillende stoffen:

Katoen (100%)

Een van de meest populaire stoffen voor een dekbedovertrek is katoen. De reden dat een katoenen dekbedovertrek zo populair is, is omdat dit het een goede kwaliteit stof is voor een redelijke lage prijs. Let wel op dat er verschil in de kwaliteit van het katoen zit.

Katoen is een natuurlijke stof. Het groeit als pluizige witte bolletjes aan de katoenplant, als de bolletjes groot genoeg zijn worden deze geplukt. Van deze bolletjes worden draden gesponnen en daar worden de stoffen voor overtrekken van gemaakt. De kwaliteit van het katoen is afhankelijk van hoeveel draden er per inch wordt gebruikt. Hoe meer draden, hoe hoger de kwaliteit van de stof. Soms is de kwaliteit te herkennen aan de prijs van een overtrek en je kunt de kwaliteit altijd herkennen door te voelen aan de stof. Hoe meer draden er per inch is gebruikt, hoe fijner de stof voelt. Als een overtrek van katoen van mindere kwaliteit is, kan de stof wat ruwer aanvoelen of dunner zijn. 

Een katoenen overtrek is geschikt om het hele jaar te gebruiken. Doordat katoen een goed ademende stof is en vocht opneemt is deze stof zeer goed te gebruiken in de zomerperiode. 

Katoen is wel een krimpgevoelige stof. Was de overtrek dan ook volgens de wasvoorschriften, in de meeste gevallen kun je katoen wassen op 60 graden. 

Bekijk hier onze uitgebreide collectie katoenen dekbedovertrekken!

Naast normaal katoen, verkopen we ook katoen renforcé en katoen percal.

Renforcé komt uit de Franse taal en betekend 'versterken'. Katoen renforcé is dus versterkt katoen, wat inhoud dat de stof steviger en sterker is dan normaal katoen. De stof is extra sterk door de manier van weven, die techniek wordt platbinding genoemd. De dekbedovertrekken van deze stof blijven dus extra lang mooi.

Katoen percal is een soepele, zachte en stevige stof, zonder de glas die een satijnen overtrek heeft. De stof gaat ook langer mee dan katoen-satijn. 

Wij bieden de katoen renforcé en katoen percal overtrekken aan van o.a. het merk Iseng.                        

(Katoen) satijn

Een dekbedovertrek gemaakt van satijn is de meest gladde en zachte overtrek. Een satijnen overtrek kan gemaakt worden van synthetische of natuurlijke garen. Wij verkopen vooral katoen-satijnen overtrekken, dit is een dekbedovertrek gemaakt van natuurlijke garen.

Het verschil tussen katoen en katoen-satijn is de techniek van weven. Bij katoen-satijn wordt de techniek satijnbinding gebruikt, hierbij worden de garen heel dicht op elkaar geweven. Hierdoor ontstaat de soepele, glanzende stof satijn. 

Katoen satijn voelt dus glad en ook wat koeler aan dan katoen. Deze stof is een goed ademende stof en neemt ook vocht op, ideaal voor de warmere dagen! Een satijnen kussensloop heeft ook een aantal voordelen voor je haar en huid. Je haar wordt minder snel vet, satijn voorkomt pluizig haar en gespleten haarpunten. Ook kan satijn helpen bij het verminderen van onzuiverheden en acne. 

Naast al deze voordelen, ziet je slaapkamer er extra luxe uit door de glans van een katoen-satijnen overtrek! 

Bekijk hier onze collectie van katoen-satijnen overtrekken en kies je print! 

Flanel

Een flanellen dekbedovertrek is heerlijk warm en daarom ideaal om in de winter te gebruiken. De stof wordt gemaakt van katoen maar het wordt op een andere manier geweven dan normaal katoen. Het wordt gemaakt van los gesponnen katoenen draden dat geweven is in een keperbinding. Vervolgens wordt de stof geruwd. Door het ruwen van de stof voelt het zacht aan. 

Bekijk hier ons aanbod van de heerlijk zachte flanellen overtrekken.

Nog een tip voor de echte koukleumen onder ons: wist je dat we ook flanellen pyjama's verkopen die je de hele winter warm houden? 

Microvezel

Microvezel is gemaakt van de synthetische stoffen polyamide en polyester. Door deze materialen is het een stof die licht in gewicht is en niet zo zwaar is als katoen of flanel. Andere voordelen zijn dat de stof lekker zacht is en niet kreukt. Vaak zijn deze dekbedovertrekken ook prijs technisch voordeliger dan een katoenen. 

De stof is vochtregulerend en droogt snel. Echter is de stof minder ademend dan katoen en daardoor kan het snel warmer aanvoelen. Daarom is deze stof minder geschikt in warme zomers of als je het al snel warm hebt en veelt transpireert. 

Mocht jij kiezen voor een microvezel dekbedovertrek? Bekijk hier dan onze overtrekken in mooie dessins!

Gemengd katoen 

Tegenwoordig worden er steeds meer gemengd katoenen dekbedovertrekken gemaakt. De overtrekken worden gemaakt van katoen en polyester, deze stoffen worden met elkaar verweven. Dit product is dus niet volledig van natuurlijke stoffen gemaakt maar hoe meer katoen er in verwerkt is, hoe natuurlijker het product is. De meeste overtrekken die wij aanbieden zijn van een 80% katoen en 20% polyester kwaliteit!

Door deze materialen te combineren krijg je een dekbedovertrek die ademend is en goed vocht opneemt zoals een katoenen variant doet. En een overtrek die makkelijk is in onderhoud doordat het polyester ervoor zorgt dat hij niet kreukt en dus strijkvrij is. Ook zorgt het polyester ervoor dat de overtrek mooi van kleur blijft na een aantal keer wassen! Door de combinatie van katoen en polyester, zijn deze overtrekken relatief goedkoop voor de kwaliteit die je krijgt!  

Bekijk hier ons ruime aanbod met gemengd katoenen dekbedovertrekken!

Advies voor het wassen van je nieuwe dekbedovertrek: 

Als je je nieuwe dekbedovertrek hebt wil je deze het liefst zo snel mogelijk om je dekbed doen en er heerlijk onder slapen! Echter raden wij je wel aan het overtrek eerst uit te wassen, beddengoed dat nog niet gewassen is neemt vocht minder goed op. Lees het waslabel van het product eerst goed door voordat je deze in de wasmachine stopt en zo heb je lang plezier van je nieuwe aankoop! 

  

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter